Artdeco cloud glas

Cloud Glas is een decoratieve vorm van glas waarbij druppels donker gekleurd glas worden toegevoegd aan een basis van lichter gekleurd glas. Zodra het in een mal werd geperst, vormden de druppels een prachtig, vrij willekeurig patroon, waaraan het zijn naam heeft ontleend: gewolkt glas, cloud glas.
Door het willekeurige karakter van het proces krijgt ieder object een uniek karakter en werd eenvoudig persglas op een relatief goedkope manier kunstglas. Cloud glas werd voor het eerst geïntroduceerd in 1923 door de glasfirma George Davidson & Co. uit Gateshead. De eerste kleur was paars, maar in de 10 jaren daarna volgden blauw, amber, rood, oranje en groen. Vrijwel alle productie van cloud glas heeft niet langer geduurd dan tot de Tweede wereldoorlog. Amber cloud glas is ook nog tot in de vijftiger jaren geproduceerd vanwege zijn populariteit, maar toen kwam ook aan die productie een eind.

Er kwamen meer glasfirma’s die cloudglas produceerden met andere kleuren. De bekendste is wel August Walther & Sohne die vooral in sepia, Topaz-Briar, violet en, zeldzaam, in butterscotch en roze glas maakte. Anders dan bij Davidson is van Wather veel catalogusmateriaal bewaard gebleven. Daardoor zijn alle stukken gemakkelijk te herleiden wat naam en datering betreft. Andere namen die zich op zeer bescheiden schaal bezig hielden met de productie van cloudglas zijn Brockwitz, Sowerby, Jobling en Reich.

Interesse? Ga daarvoor naar de contactpagina.
Hier kun je nog een omschrijving geven

[product-catalogue id='8']