Bakeliet & Early plastics

In 1907 vond Leo Hendrik Baekeland, een Belgische chemicus die New York werkzaam was, de eerste volledig synthetische kunststof uit. Het was een thermohardend fenolhars, dat in 1907 onder de naam ‘bakeliet’ werd gepatenteerd. De ontdekking was van groot belang en gaf in feite de aanzet voor de moderne kunststoffenindustrie, maar de populaire opvatting ‘En God zei: “Laat Baekeland zijn” en het was allemaal kunststof’ is niet helemaal correct. Zoals zo vaak bij ingrijpende uitvindingen was er door anderen onmisbaar voorwerk geleverd voordat Baekeland door het onderwerp geboeid raakte.Bakeliet is een produkt van de twintigste eeuw, maar de wortels ervan liggen in het Victoriaanse tijdperk en de ontwikkeling van de vroege plastic-technologie. Het woord ‘plastic’ komt van het Griekse plassein, dat ‘vormen’ betekent; het kan worden gebruikt voor elke soort vormloos materiaal dat in een bepaalde vorm geperst of gemodelleerd kan worden. In deze zin omvat het woord ‘plastic’ ook modelleerbare substanties als was, klei en cement, maar in een meer exacte omschrijving wordt de term ‘plastic’ voorbehouden aan materiaal dat onder hitte en druk tot stand komt.

(Uit Bakeliet, een geïllustreerde gids voor verzamelobjecten van bakeliet door Patrick Cook en Catherine Slessor , Atrium)

Plastic
In 1907 vond Leo Hendrik Baekeland, een Belgische chemicus die New York werkzaam was, de eerste volledig synthetische kunststof uit.

[product-catalogue id='1']