Geo. Davidson & Co

George Davidson, oprichter en eigenaar van een fabriek voor huishoudelijk gebruiksglas, was weinig bekend, totdat zijn zoon Thomas in 1892 het bedrijf overnam en in de 20-er jaren een nieuwe lijn introduceerde.
In oktober 1923 stond het volgende in de “Pottery Gazette”:

"Geo. Davidson & Co., Teams Flint Glass Works, Gateshead-on-Tyne, de bekende specialisten in geperst glas voor huishoudelijk gebruik, hebben enige tijd geleden een nieuwe opmerkelijke lijn uitgebracht van matte, gekleurde glasobjecten, die nog steeds in ontwikkeling is en verder wordt uitgebreid. Deze nieuw lijn opent geheel nieuwe perspectieven voor de Gateshead fabriek: waar men zich tot nu toe vooral bezig hield met gebruiksglas, begeeft de fabriek zich nu ook in de wereld van sierglas. Sommige van de kleuren zijn bijzonder goed. Blauw, amber, paars, groen werden aan het begin van dit jaar in de markt gezet en de laatste kleur is paars. Deze nieuwe techniek wordt toegepast in bloemenschalen van diverse vormen en maten die ook, desgewenst, voorzien kunnen worden van een bijpassend glazen blok voor het insteken van bloemen.”

In minder dan een jaar had Davidson 5 kleuren geïntroduceerd. Voor ons is het nauwelijks voor te stellen dat de productie van gekleurd glas ten behoeve van de huishoudelijke markt nieuws is, maar in die tijd gold het als een ware revolutie. Weliswaar werd In de Victoriaanse tijd gekleurd glas gemaakt maar alleen voor de upper class en met een andere functie. Ten opzichte van andere makers van cloudglas onderscheidde Davidson zich in ieder geval door de hoeveelheid kleuren en de hoge kwaliteit ervan. Het gelukte Davidson ook om cloudglas is oranje te maken, maar slechts in kleine hoeveelheden. Daardoor is het nu schaars (en veel duurder dan andere kleuren). Cloudglas komt ook voor in rood: dat is paars cloudglas waarbij de matte zijde een rode laklaag heeft gekregen. Rood cloudglas is uiterst zeldzaam en daardoor gevoelig voor vervalsingen.

Interesse? Ga daarvoor naar de contactpagina.

 

[product-catalogue id='8']