Lea Stein

Lea Stein is een Franse kunstenares en ontwerpster van kledingaccessoires. Zij is vooral bekend om haar geperste plastic knopen, broches en armbanden. Vaak wordt ze "the most notable and innovative designer of plastic jewellery of the 20th century" genoemd. Van haar jeugd is weinig bekend maar sommige bronnen vermelden dat ze de Tweede wereldoorlog doorbracht in één van de concentratiekampen.

Na een opleiding in de toegepaste kunst maakte ze in 1957 haar opwachting in de mode industrie waar ze al snel grote belangstelling kreeg voor de toepassing van plastics en (kleding-)stoffen. Samen met haar man, de scheikundige Ferdinand Steinberger ontwikkelde zij een proces waarbij tussen zeer dunne cellulose specifieke stoffen werden gelegd. Deze “sandwiches worden in ovens gelamineerd, “gebakken”, daarna gekoeld en vervolgens in bepaalde vormen gesneden. Een proces dat wel een maand of 6 in beslag nam. Door deze techniek kon Lea Stein verschillende zeer fijn geweven stoffen (zoals brokaat en) tussen de plastic laagjes leggen en versmelten.

De broches van Lea Stein hebben een enorme variatie in onderwerpen zoals auto’s, dieren, bloemen, beroemdheden, huishoudelijke artikelen enz. waarvan een groot deel lijkt te verwijzen naar de Art Deco periode. Elke broche heeft een eigen naam en kan door ver grote verscheidenheid aan stoffen in vele kleuren en patronen voorkomen.

De broches zijn gemaakt in twee perioden:
vintage (1969 to 1981) en modern (1991-nu)
Iedere broche kan worden herkend door de V-vormige speld met 'Lea Stein Paris'.
De enige manier om de twee periodes te onderscheiden is uitvoerige kennis van haar totale collectie.

Interesse? Ga daarvoor naar de contactpagina.

 

[product-catalogue id='3']